Van je bord naar de plaat

Van je bord naar de plaat

Je bent in een restaurant en het gerecht komt op tafel. Net voordat je wilt beginnen neem je nog snel even een foto van het eten (met je smartphone). Als je later op de avond de foto bekijkt zie je dat het gerecht er in het echt veel smakelijker uitzag dan op de foto. Hoe kan dat? Food fotografie is de meeste mensen niet met de paplepel ingegoten. Maar, met de juiste kennis zet jij jouw gerechten keurig op de gevoelige plaat. Wij geven tips om te fotograferen met je mobiel, want die heb je immers altijd bij de hand!

 

1. Hoofdonderwerp

Het allerbelangrijkste van food fotografie is de overtuiging dat het eten op je bord ontzettend lekker is. Oftewel: mensen die de foto zien moeten spontaan trek krijgen. Bekijk hiervoor goed wat het hoofdonderwerp, oftewel het lekkerste ingrediënt, van het gerecht is. Als je bijvoorbeeld een bord eten op een mooi gedekte tafel het onderwerp is, zorg er dan voor dat de focus op het bord ligt en maak de achtergrond onscherp. Zijn er horizontale lijnen te zien op de achtergrond van je foto? Zorg er dan voor dat deze ook echt horizontaal lopen, zo breng je de juiste balans in je foto’s.

 Pickles resized

2. Licht eraan

Licht, lichter, lichtst: hoe zachter het licht op je foto, hoe beter het gerecht eruitziet. Als het licht op je foto’s van rechtsachter of links komt creëer je het beste effect. Op deze manier ontstaat er namelijk tegen- en zijlicht en de structuur van je eten komt zo goed tot zijn recht. Als je een foto maakt met je telefoon kun je het beste fotograferen bij daglicht, maar pas op voor de schaduw van de zon of van jezelf. Extra tip: als je foto nèt iets overbelicht is, ziet je eten er het verst en ‘schoonst’ uit. Fotografeer trouwens nooit met flits, die gooit roet in het eten.

 bowl resized

3. Kleureningrediënt 

Door kleur toe te voegen aan je beeld komt het gerecht mooi op de foto te staan. Warme tinten doen het goed, gebruik hiervoor de witbalans op je camera of in de nabewerking van je foto’s. Daarnaast kan contrast dat extra wauw-effect bieden; bij bijvoorbeeld een bord rode pasta kun je het beste een groen placemat gebruiken. Experimenteer met verschillende ondergronden en borden. Denk bovendien mee met de seizoenen: lichte kleuren op lente- en zomerfoto’s, donkere en warme tinten op herfst- en winterfoto’s.

 

4. Bijzaken

Een bord met eten erop an sich is genoeg, maar experimenteer ook eens met een setting of de achtergrond van de foto. Heb je een ontbijtje? Zet er een kop koffie en glas jus bij. Wil je een foto maken van je lunch? Neem dan de hoek van je picknickkleed een stukje gras mee op de foto. Avondeten in de tuin? Een mooi glas wijn naast je bord en glimmend bestek zorgt ervoor dat de foto net dat extra stukje beleving meekrijgt. Let er wel op dat de hoofdfocus blijft liggen op het gerecht.

 ijs

5. Ready set eat

Naast de setting zijn er meer slimme trucjes om het eten aantrekkelijker te maken. Zo kun je groente en fruit laten glinsteren door middel van nevel, voegt peper en zout speelsheid toe aan je foto en blijven vlees- en pastagerechten mooi door ze in te smeren met bakolie. Eten dat ‘klaargemaakt’ is om op te eten spreekt goed tot de verbeelding: haal alvast één punt uit je taart, snij het brood, giet de dressing over je salade en leg je lepel in de soep.

 cupcakes

6. De beproeving

De Markthal ligt vol met heerlijke producten en je vindt er gerechten van over de hele wereld. Met andere woorden: waar in Nederland zou je beter je Food Fotografie skills kunnen oefenen dan hier in Rotterdam? We dagen je uit om, aan de hand van bovenstaande tips, je kennis en kunde te beproeven. Stuur ons vooral het resultaat toe, we zijn erg benieuwd of deel je foto op Instagram met #markthal of @markthal. 

Insta feed nieuwsbrief

 

Deel dit bericht

Meer nieuws & events

Een gedicht van Sint Lees meer
Black Friday Deals Lees meer
Hulppietjes gezocht! Lees meer