Rotterdam Architectuur Maand

Rotterdam Architectuur Maand

In juni staat de Rotterdamse agenda in het teken van architectuur in de stad. |De Rotterdamse architectuur vertelt haar verhaal over de historie, het bombardement en de wederopbouw dat onze architectuur kenmerkt maar zeker ook vooruitstrevend en innovatief met een doorkijk naar de toekomst. De Rotterdamse durf en lef mentaliteit zie je terug in de gebouwen die de Rotterdamse skyline vullen. En nog steeds wordt er gebouwd en gewerkt aan toffe innovatieve projecten in de stad. Zo is vorig jaar het Depot Boijmans van Beuningen geopend - dat ontworpen is door dezelfde architect als van Markthal, Winy Maas (MVRDV). En volgend jaar opent het  landreizigers museum FENIX op Katendrecht met een spectaculair uitzicht op de Maas. Rotterdam Architectuur Maand neemt je mee in de wereld van bijzondere architectuur in Rotterdam. Ga naar de website om meer te leren of de agenda met activiteiten te bekijken. https://rotterdamarchitectuurmaand.nl/ 

 

202001 Binnenrotte 558A3975 IrisvandenBroek 1 resized

Fotocredits: Iris van den Broek 

 

 

Wij nemen je in deze blog mee op reis in de architectonische wereld van de Rotterdamse Markthal 👇

 

DSC 0127 HDR resized  

1522 Rotterdam Image Bank RoyaltyFree resized

 

In de bruisende stad Rotterdam staat een prachtig architectonisch wonder dat bekend staat als de Markthal. Dit ontzagwekkende bouwwerk omvat de essentie van modern design en spreekt tot de verbeelding van iedereen die het aanschouwt. 

Stel je eens voor: een kolossaal hoefijzervormig bouwwerk dat sierlijk uit de grond rijst grenzend aan het grote plein van de Binnenrotte. Het is een modern design dat mooi in contrast valt met het beeld vanaf buiten naast de historische Laurenskerk. Wanneer je naar de ingang loopt word je verwelkomd door het natuurlijke warme licht dat vanachter de enorme glazen gevel van Markthal schijnt op de marktkraampjes. De gevel heeft een indrukwekkend patroon van horizontale en verticale lijnen die het contrast van de ronde boog versterken. Die lijnen die je ziet is het stalen kabelnetwerk achter de gevel die de glazen panelen met elkaar verbinden. De boog overspant een indrukwekkende 40 meter hoogte, 70 meter breedte en 120 meter lengte en is daarmee een van de grootste overdekte markthallen ter wereld. Een markthal staat altijd in het handelscentrum van een dorp of stad en deze Markthal is daarom ook gebouwd op de plek waar Rotterdam is ontstaan, waar vroegver de rivier de Rotte stroomde. Wanneer je door de ingang stapt, sta je onder een adembenemend gewelfd plafond dat de gehele lengte van het gebouw beslaat.

 

 

Horn of Plenty 1 resized

 

terrassen

 

Het plafond van 11.000 m2 is versierd met een betoverend kunstwerk bestaande uit een wervelend tapijt van levendige vruchten, groenten, insecten en bloemen, dat de indruk geeft dat je een grote kathedraal bent binnen gelopen die de overvloed aan natuur en het marktleven viert. En als je goed kijkt ontdek je dat ja van West naar Oost vanuit het verleden naar de toekomst wandelt. Zo zie je bijvoorbeeld de Laurenskerk in het kunstwerk van Arno Coenen. Wanneer je in het midden van de Markthal staat en omhoog kijkt wordt je begroet door het zonlicht. En tussen de vele elementen van het kunstwerk door zie je raampjes, die de intieme sfeer geven van de 228 woningen die gesitueerd zijn in de boog. Als je om je heen kijkt op de marktvloer wordt je omgeven door een drukke, levendige en bruisende marktplaats. Talloze kraampjes en winkels staan keurig in een symmetrisch patroon opgesteld en bieden een overvloed aan culinaire hoogstandjes uit de hele wereld. De geur van vers gebakken brood, exotische kruiden en vers gezette koffie verleidt je smaakpapillen en prikkelt je zintuigen.Terwijl je langs de marktkraampjes wandelt kun je niet anders dan je verbazen over het intelligente ontwerp van het gebouw. De harmonieuze mix van moderne architectuur en duurzame kenmerken worden duidelijk. Grote ramen en dakramen die strategisch in het gebouw zijn geplaatst, zorgen voor de weerkaatsing van het buitenlicht waardoor er veel natuurlijk licht ontstaat en de connectie maakt met de urban jungle van een stad zoals Rotterdam. In het midden van de Markthal daal je af naar het verheden zoals Jules Deelder dat mooi verwoordde. Onder de markvloer bevinden zich 4 lagen waar 1200 parkeerplaatsen te vinden zijn verdeeld over 4 lagen onder de grond. Tijdens de bouw van Markthal is er een enorme kuip gegraven om dit mogelijk te maken. Archeologen hebben hier objecten gevonden die afstammen uit de tijd van het ontstaan van Rotterdam en deze kun je bekijken in de tentoonstelling De Tijdtrap. Zeker een bezoek waard.

 

Middenbeuk resized

 

roltrappen2

 

De Markthal Rotterdam is niet alleen een fysieke ruimte; het is een levendig centrum waar architectuur, kunst, cultuur en commercie samenkomen. Het innovatieve ontwerp en de doordachte integratie van openbare ruimtes hebben het tot een geliefd herkenningspunt gemaakt - een waar icoon - en een bewijs van de inzet van Rotterdam om de grenzen van de moderne architectuur te verleggen. Of je nu een inwoner of een nieuwsgierige reiziger bent, een bezoek aan de Markthal is een onvergetelijke ervaring die de essentie van de dynamische geest van Rotterdam laat zien. 

 

 1586 Rotterdam Partners Editorial

 

Je kunt hier op onze website meer lezen over het verhaal van de bouw tot aan de opening van de Markthal in Rotterdam. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

Meer nieuws & events

1 - 11
June
2023
Rotterdam Pride Lees meer
22 - 9
Jun - Jul
2023
North Sea Round Town 2023 Lees meer
Terugblik Koningsdag Lees meer