De beroemdste spot van Rotterdam!

De beroemdste spot van Rotterdam!

Het is één van de meest gefotografeerde plekken van Rotterdam: het plafond van de Markthal. Wie op enig moment van de dag door de hal loopt, ziet tientallen bezoekers, met hun smartphones of camera’s omhoog gericht, de mooiste foto’s maken. Instagram staat vol met de kleurrijke foto’s. Maar wat is er precies te zien?

Twee voetbalvelden groot
De Markthal is door MVRDV ontworpen als een belevingsplek waar wonen, winkelen, werken, eten en parkeren samenkomen onder één dak. Dat vormde uiteindelijk een grote grijze hal, waarvan de ontwerper vond dat het aan iets ontbrak: een unieke beleving. Er was namelijk maar liefst 11.000 m² aan binnengevel, dat is twee voetbalvelden!

Grieken
Daarom schakelde MVRDV kunstenaar Arno Coenen en Iris Roskam in. Zij maakten het kunstwerk, getiteld Hoorn des Overvloeds. Dit verwijst naar de Cornucopia uit de Griekse mythologie die overvloed symboliseert. Op het kunstwerk zie je grote vruchten, groenten, vissen, bloemen en insecten. Als je goed kijkt, zie je op de achtergrond de St. Laurenskerk met haar bekende toren. De wolken zijn eigenlijk grote bloemkolen.

Pixar Studios
Om het bestand voor dit enorme kunstwerk te kunnen bewerken, werden servers gebruikt die ook voor de films van Pixar Studios worden gebruikt. Het totale beeld is nooit te openen geweest, op geen enkele computer, daarvoor is het veel te groot. Uiteindelijk werd de digitale animatie in blokken opgedeeld en geprint op 4.000 stalen panelen.

Instagrammable
Instagram staat vol met foto’s van het unieke werk. “Love these colorful vibes”, zegt @Rottergrammert. “Schitterend”, zegt @Pure_and_simple_is_beautiful erover. Instagrammable is het plafond in ieder geval. De Hoorn des Overvloeds wordt wel de Sixtijnse Kapel van Rotterdam genoemd, of ‘het grootste kunstwerk ter wereld’. Of dat laatste waar is, weten we niet zeker, maar het is zeker een kunstwerk om trots op te zijn!

Deel jouw leukste foto met #markthal

1562 Gemeente Rotterdam Editorial

Deel dit bericht

Meer nieuws & events

Muur van Steun & Liefde Lees meer
Mondkapje op in Markthal Lees meer
GAME ON! Lees meer