Chinees Nieuwjaar in Markthal!

Chinees Nieuwjaar in Markthal!
1
February
2020

In de Chinese cultuur wordt Nieuwjaarsdag gevierd op de eerste dag van het nieuwe maanjaar. Het feest vindt plaats van de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Op zaterdag 1 februari vieren we het feest in Markthal met de traditionele leeuwendans en drankendans. Dit jaar staat in het teken van de rat/muis volgens de Chinese Dierenriem. Kom genieten van Chinese zang, muziek van een typisch Chinees instrument: de Gu-Zheng en proef van lekkere hapjes die speciaal in teken staan van Chinees Nieuwjaar. Laat je naam in het Chinees kalligraferen als leuk aandenken voor thuis! 

  

Wat is Chinees Nieuwjaar?
Het Chinees nieuwjaar vindt zijn oorsprong in de legende van het mensen etende monster Nian dat moet worden verjaagd met harde geluiden en de kleur rood.
Het Chinees nieuwjaar is gebaseerd op de oude legende van het monster Nian dat bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar tevoorschijn komt en alleen met behulp van hard lawaai en de kleur rood kan worden verjaagd. Het Chinees Nieuwjaar wordt daarom traditioneel gevierd met de drakendansen, leeuwendansen, drums en vuurwerk. De lange draak die door de straten danst, verdrijft symbolisch boze geesten. De leeuwendans is om voorspoed en geluk te vragen. Het vuurwerk en de drums verjagen met hun harde geluid weer de boze geesten.

 

Het jaar van de muis
In 2020 word in Rotterdam het jaar van het rat / muis ingeluid en dat staat volgens de Chinese cultuur voor welvaart en goede zaken.
De muis is het eerste dier van de dierenriem. Volgens de Chinese folklore zijn mensen die onder dit sterrenbeeld zijn geboren charmant, economisch, efficiënt, diplomatiek, ondernemend, ambitieus, flexibel en welbespraakt. Ben jij geboren in 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996 of 2008? Dan ben je geboren in het jaar van de Muis!

 

Activiteiten

Dit jaar brengen we de Chinese cultuur onder de aandacht door een combinatie van verschillende activiteiten. Deze activiteiten staan allen in het teken van de viering van het Chinese Nieuwjaar. 

  • Leeuwendans: De traditionele Chinese leeuw is onmisbaar tijdens Chinees Nieuwjaar. Met deze dans worden kwade geesten verjaagd. Dat wordt een echte show! Je kan de leeuwendans bewonderen in de Markthal om 14:45 en om 15:00 uur. 
  • Drakendans: De drakendans is een zeer kenmerkende en opvallende volksdans binnen de Chinese cultuur. De draak verdrijft symbolisch boze geesten, net zoals het lawaai van vuurwerk dat doet. Een echt spektakel! Aanschouw dit spektakel om 13:30 uur. De drankendans loopt door Markthal. 
  • Bewonder het beschilderde Zodiac beeld! Een leuke bezienswaardigheid! Het beeld staat vanaf maandag 27 januari in Markthal en wordt na afloop tentoon gesteld in Het Timmerhuis.
  • Fortune cookies worden uitgedeeld door onze Chinese gastvrouwen tussen 13:00 en 16:00 uur.
  • Kom traditionele Chinese hapjes proeven, terwijl je van zang en muziek geniet van 14:00 tot 16:00 uur. Een Chinese dame komt speciaal voor jullie zingen in Chinese stijl en muziek komt van een Chinees instrument genaamd de Gu-Zheng.
  • Laat je naam kalligraferen in Chinese letters tussen 14:00 en 16:00 uur. Een leuk aandenken voor thuis of een origineel cadeau! 

De activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met Rotterdams Chinees Nieuwjaar, InfiniTea en Wah Nam Hong in Markthal. 


Kom jij ook Chinees Nieuwjaar vieren in de Markthal?
Gelukkig Nieuwjaar! Xin Nian Kuai Le! 

Deel dit bericht

Meer nieuws & events

Het is zomer in de Markthal! Lees meer
Vaderdag in de Markthal Lees meer
De restaurants en dakterrassen gaan weer open! Lees meer