Blog & Nieuws

Evenement

Verstival

Van 25 t/m 28 mei is het Verstival in de Markthal! Verstival is een evenement in de Markthal tijdens Stadsfestival op z’n Rotterdams. Een extra lang weekend vol heerlijk eten en vers talent. Klik op dit bericht voor meer informatie.

Nieuws

Markthal beste winkelcentrum ter wereld

Vandaag heeft de Markthal een award ontvangen van het Amerikaanse ICSC (International Council of Shopping Centers) voor het beste winkelcentrum ter wereld.

Nieuws

Nieuwe ondernemers in de Markthal!

De afgelopen maanden hebben wij nieuwe ondernemers mogen verwelkomen in de Markthal. Madame Cocos - unit 27, Brazuca Coffee - unit 35 en Momade Cupcakes - unit 41. U vindt alle ondernemers op https://www.markthal.nl/plattegrond

Evenement

Kindervrijmarkt in de Markthal!

Kom lekker binnen op je kleedje om je oude spullen te verkopen of om je muziektalent te laten horen! Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. (Op = op) Meld je snel aan via: info@markthal.nl

Evenement

Markthal beide dagen open met Pasen

Paashaas rent zich in zweet tijdens marathon Rotterdam om in shape te komen voor paasweekend. Want voor het eerst sinds de opening in 2014 is de koopkathedraal met de Pasen beide dagen open. Een heerlijke paaslunch bij Jamie’s of een echt Italiaans paasei bij Arjaa’s, het kan allemaal aankomende weekend in de Markthal. Daarnaast kunnen kinderen als paashaas rond hupsen, kunnen ze meedoen aan een kleurwedstrijd en natuurlijk kunnen er eieren worden gezocht.

Nieuws

Bram Ladage trakteert publiek op 50-jarig jubileum met gratis zak patat

Op 10 april viert frietkoning Bram Ladage zijn vijftig jarig jubileum en doet dit op dezelfde genereuze manier zoals het publiek hem in 1967 leerde kennen: met het uitdelen van goedgevulde zakken échte patat, gemaakt van échte aardappels. Hoe het werkt? Heel simpel. Op je eigen verjaardag trakteert Bram Ladage op vertoon van ID een heerlijke zak patat naar keuze. Een smakelijk Brammomentje om te vieren!

Evenement

Zondag 12 maart 2017: Aan tafel met Erasmus

De tweede editie historisch diner met theater, rondleiding en smakelijke verhalen vindt plaats in de Markthal Rotterdam, na een succesvolle 1e editie historisch diner Aan tafel met Erasmus in De Wereld van Smaak in de Markthal Rotterdam. Nog kaartjes beschikbaar voor tweede editie op zondag 12 maart!

Evenement

Gaan met die banaan!

Op woensdag 5, vrijdag 7 en het weekend van 8 en 9 april kun je een aanmoedigingsbord komen maken. Verder krijgen makers van zo’n bord in het marathonweekend bovendien een banaan om aan ‘hun’ loper mee te geven. Bovendien kun je als starter op de foto!

Acties

Nieuw in de Markthal Madame Cocos!

Vanaf nu zijn wij te vinden in kraam 27. Liefde past in een potje. Onze liefde voor Cocos in ieder geval wel en die delen we graag met jou. Je kunt nu thuis heel makkelijk de lekkerste cocosballs maken. Geniet van de warmzoete geur tijdens het bakken in de oven en natuurlijk van de heerlijke smaak van jouw zelfgemaakte cocosballs!

Acties

Hongerige filmliefhebbers opgelet!

Kom tijdens het International Film Festival Rotterdam genieten van een Italiaans 2-gangen menu voor €22,50 bij Fellini. Inspiratie voor de gerechten komt van Federico Fellini, een van de meest markante regisseurs van de 20e eeuw.

Activiteiten

Is het een haan, is het een duif?

Bezoekers van de Markthal kunnen er niet omheen. Bij de ingang van de Markthal aan de Blaakzijde staat een grote haan die eruitziet als Rotterdamse Stadsduif. Rotterdam staat deze week in het teken van het Chinese Nieuwjaar 2017, het jaar van de Haan. Op verschillende plekken in Rotterdam staan hanen. In de Markthal staat een hele bijzondere haan, een Rotterdamse Stadsduif.

Activiteiten

Elke donderdagavond live jazz bij Mart Café

Soul Station is een akoestische jazzavond in Mart Café, vernoemd naar het legendarische album van Hank Mobley. Iedere donderdagavond nodigt het Thijs Nissen Trio verschillende jazz all-rounders uit voor een live concert.

Blog

Onze tips voor een gezellige kersttafel

Wat is gezelliger dan met je liefsten aan een feestelijk gedekte tafel Kerst te vieren? Toch kun je tegen de voorbereidingen opzien, want er komt natuurlijk wat bij kijken. Om het u gemakkelijker te maken hebben we een aantal tips op een rijtje gezet!

Workshop

Masterclass ‘Het slimme kerstdiner’

Met Het Slimme Kerstdiner wordt kerst ook leuk voor de gastheer of gastvrouw! Van 16 t/m 24 december kun je iedere dag terecht voor de masterclass. Koop hier jouw tickets voor maar €9,95!

Activiteiten

Alles voor een lekkere kerst onder 1 dak.

In het weekend van 16 t/m 18 en op 23 en 24 december staat de Markthal volledig in het teken van de Kerst. Van de mooiste servetten tot de lekkerste wijn, van kookinspiratie tot hulp bij het organiseren van het kerstdiner. Alles voor jouw perfecte kerstdiner onder 1 dak!

Activiteiten

Levine van Doorne bij Habitas

Zaterdag 19 november is Levine van Doorne vanaf 12.00 uur bij Habitas, voor een kookdemonstratie en signeersessie.

Nieuws

Bib Gourmand 2017 voor BasQ Kitchen

Michelin prijst restaurants die in de smaak vallen door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, volledig menu voor maximaal 37 euro.

Evenement

Markthal Lekker Live

Een muzikale proeverij van vers talent en lokale smaakmakers.

Nieuws

Gouden Gard 2016 voor ‘De Patissier’

Lotte Dierick van 'De Patissier' is winnares van de Gouden Gard 2016! De Gouden Gard is een vakwedstrijd voor jong talent op het gebied van patisserie.

Blog

No waste: maak van uw kliekjes een soepzooitje

Kliekjes in de koelkast? Weggooien doen we niet, want er wordt al te veel voedsel weggegooid. Het is ook helemaal niet nodig, want met restjes kun je nog heel veel doen. Een ragout maken, bijvoorbeeld, of een salade. Of soep!

Activiteiten

No Waste Weekend

14, 15 & 16 OKT; een weekend vol tasting sessies, muziek en workshops. Alles in het thema van duurzaamheid.

Evenement

Waar krijg jij energie van?

Waar krijg jij energie van? Van fruit, een lekkere haring of bijvoorbeeld een lekker stuk biefstuk? Kom op 22 september naar de Markthal om heerlijke boodschappen te doen. Dan kun je gelijk live om 13.00 uur de kwalificatie kijken en zonne-auto Nuna aanmoedigen op het plein voor de Markthal!

Nieuws

Signeersessie en kookdemo Veggie Very Much

Op zaterdag 10 September van 13.00 tot 17.00 uur komt Mirjam Leslie Pringle, schrijfster van Veggie Very Much, langs voor een signeersessie en kookdemo bij kookwinkel Habitas!

recept

Salade Caprese

De ingrediënten van deze bekende salade vertegenwoordigen de kleuren van de Italiaanse vlag en zijn natuurlijk van Italiaanse oorsprong.

recept

Fruitige Tiramisu

Kinderen vinden dit een heerlijk toetje dat ze makkelijk zelf kunnen maken!

recept

Provençaalse Dorade

Een heerlijk zomers gerecht met veel Mediterrane groenten en een krokant op de huid gebakken visje.

recept

Kip in paprikasaus

Deze paprikasaus is een variant op zelfgemaakte tomatenketchup. Makkelijk te maken en erg smaakvol! Zorg wel dat de azijn goed verdampt is.

Activiteiten

Markthal ‘achter de schermen’

Tijdens de Wereldhavendagen biedt De Rotterdam Tours een bijzondere rondleiding in Markthal. Een deskundige gids leidt je rond in, om en door het ‘foodwalhalla’ met het prachtige kunstwerk.

Activiteiten

Foodie Service [afgelopen]

Er valt zóveel te weten over de producten, hun herkomst en smaken; en over de marktkraamhouders. Daarom nemen de Foodies van Hotelschool The Hague je graag bij de hand!

recept

Entrecote met chimichurri

Deze van oorsprong Argentijnse saus/marinade kun je heel goed bewaren in een weckpot, schenk er dan wat extra olie op! Bewaar in de koelkast.

recept

Dadelkoekjes

Homemade Marokkaanse koekjes, een feestje om dit samen met de kinderen te maken.

recept

BananenKokoscake

Een overheerlijke cake zonder eieren. Gebruik bij voorkeur iets bruin gekleurde bananen; deze smaken nog beter in deze cake.

Nieuws

Vliegen over de Markthal? ..

Rotterdam via Google in 3D te bewonderen! Met twee klikken in 3D over de Markthal 'vliegen'? Dat kan, nu Google sinds maandagavond ook Rotterdam volledig in 3D beschikbaar heeft gemaakt via Google Maps en Google Earth.

Nieuws

FFF wint koffietroffee

Voor de 2e opeenvolgende keer mag Fresh Food Friends zich de beste koffieschenker van Rotterdam noemen (categorie 'horeca algemeen').

Evenement

Fellini Ladies Night

Bij de Fellini Ladies night kun je voor 12,50 euro genieten van een glaasje prosecco bij binnenkomst en heerlijke Italiaanse hapjes.

recept

Caesar salade met gegrilde tonijn

Ceasar’s salade met gegrilde tonijn Géén keizerlijke salade, maar gewoon genoemd naar Ceasar Cardini (1896 – 1956) uit San Diego.

recept

Broodje Pulled Pork met Ayvar

Broodje Pulled Pork met Ayvar Deze heerlijke pikante saus is gemaakt van geroosterde rode paprika’s, een delicatesse uit de Balkan

recept

American fried chicken

American fried chicken Hoe leuk om dit samen met de kinderen te maken! Maak een dubbele portie en vries ze in.

Blog

De Aziatische keuken verovert Nederland

Hoera, de Aziaten komen. De Chinezen en hun restaurants kenden we uiteraard al. Maar nu volgen in hoog tempo ook de Thai, de Japanners, de Mongoliërs en de Vietnamezen.

Evenement

Stadsfestival Op z’n Rotterdams

Op 27, 28 en 29 mei vond de tweede editie van Stadsfestival Op z'n Rotterdams plaats in de het centrum van Rotterdam. Zeven Rotterdamse hotspots warden door middel van een culturele Rotterdamse Iconen-route aan elkaar verbonden.

recept

Salade van makreel en speltpasta

Deze vette vis vol vitaminen en voedingsstoffen combineert heerlijk met de lichte salade-ingrediënten en voedzame speltpasta. Een volledige en gezonde maaltijd!

recept

Geroosterde mediterrane bloemkool

Een warme lentemaaltijd waarvan we spontaan zin krijgen in reizen naar landen rond de Middellandse Zee, met haar heerlijke klimaat en lange, zonnige stranden.

recept

Snelle Tjap Tjoy

Dit heerlijke verse ‘Chinese’ gerecht tover je zo op tafel!

Blog

Eettrend van 2016: koken met vis uit blik

Bij ons in huis prijken ze op verschillende plekjes in de keuken: de kleurrijke conservenblikjes die we als souvenier meenamen van onze vakanties in Zuid-Europa of die we in de Markthal bij de Portugese kraam van Surita Dwarkasing van Adega Food and Wine hebben gekocht.

Blog

Hoe je ook een puberzoon aan de boerenkool krijgt

Of het nou gaat om sushi, Sint Jacobsschelpen, lever of garnalen: de opvoeding van onze kinderen heeft in zoverre zin gehad dat ze zulk 'raar eten' ondertussen allemaal best lusten. Daar zijn we als ouders aardig trots op, en er zitten natuurlijk ook veel praktische voordelen aan: het heeft onze mogelijkheden enorm verruimd om in restaurants te gaan eten die nou eens géén frites, hamburgers en appelmoes op de kaart hebben.

recept

Bietjesstampot

Bietjes worden in Rotterdam kroten genoemd, dus eigenlijk: krotenstamppot.

recept

Winterse pizza

Deze variant op de ‘gewone’ pizza is snel gemaakt en erg lekker. Variëren met de topping is erg makkelijk voeg toe wat je lekker vindt.

recept

Gefrituurde garnalenflensjes Pangsit Goreng

Wantandeeg, wat is dat eigenlijk?.. Vierkante, gelige deegvelletjes gemaakt van bloem, ei en zout. Na het koken wordt de deeg doorschijnend, glad en soepel. Traditioneel wordt Wantandeeg gebruikt om Chinese dumplings te bereiden, ook ‘gyoza’ genoemd.

recept

Szechuan Ma Po Tofu

Ma po tofu is één van de bekendste gerechten uit de provincie Sichuan, China. Het gerecht is zo populair dat het ook bij veel Chinese restaurants in Nederland op de kaart staat. Een goede ma po tofu smaakt scherp door de chilibonensaus, de tong wordt geprikkeld door de Szechuanpeper met puddingzachte, verse tofu en geruld gehakt. Een echte klassieker en populair in de Chinese, culinaire wereld.

Blog

Bierdrinkers kiezen steeds meer voor speciaalbier

Het eerste biertje werd zo’n 6500 jaar geleden door een liefhebber aan de dorstige lippen gezet. Dat moet in Mesopotamië zijn geweest, het vruchtbare land tussen de Eufraat en de Tigris. Ook in het oude Egypte wisten ze bier op waarde te schatten. De oudste bierrecepten stammen van zes millennia geleden. In die tijd waren bierbrouwers nog niet verplicht om hun klanten voor te houden om weliswaar te genieten, maar met mate te drinken.

Nieuws

De Markthal aanbevolen door Momondo

Momondo is een onafhankelijke reiswebsite die prijsvergelijkingen biedt voor vliegreizen en hotels. Lees hier hun aanbeveling.

Nieuws

Proef de Markthal op tv

We beginnen het nieuwe jaar goed. Op 3 januari 2016 is de eerste aflevering te zien van De Wereld van Smaak, het nieuwe kook- en praatprogramma van RTL4. Presentatoren Sanne Heijen en Arno Raymakers nemen de kijker 15 afleveringen mee de Markthal in, op zoek naar bijzondere ingrediënten en vakmensen met een verhaal. In De Wereld van Smaak, het culinaire hart van de Markthal, wordt vervolgens gekookt met wat er door bezoekers bij elkaar is ‘gescharreld’. Ook vertellen versproducenten, koks en andere culinair specialisten over de ins en outs op het gebied van heerlijk en eerlijk eten en drinken.

Blog

Weer oliebollen met oud & nieuw? Of dit keer toch maar iets heel anders?

In Nederland kennen we slechts een paar culinaire kersttradities (kalkoen, braadstuk, wild, fondue), en typisch van eigen bodem kun je die natuurlijk niet noemen. Maar als het gaat om bijzondere gebruiken rond oud & nieuw onderscheiden we ons wel degelijk van de rest van de mensheid. Want, jawel, wij eten hier dan met z'n allen oliebollen. Die bijzondere gewoonte van ons valt wereldwijd trouwens wel op hoor. Hij wordt vermeld in alle 'Wat-eten-ze-tijdens-de-feestdagen-in...?'-lijstjes die je in deze tijd van het jaar online kunt vinden.

Blog

Wat zetten we met kerst op tafel? En wat doen ze elders?

Kerstmis valt dit jaar op vrijdag en zaterdag, zodat ons een lekker lang weekend voor de boeg staat waarop we ons nu al kunnen verheugen. De vraag: wat doen we met (schoon)vader en (schoon)moeder? hebben we in september of nóg eerder al tot een bevredigend antwoord gebracht, we moeten ons nu zo langzamerhand gaan afvragen wat we gaan koken.

Blog

Hoe Hollands is de stamppot? Helemaal niet, eigenlijk..

Bestaat er iets oerder-Hollands dan stamppot? Ho even! Eerst de vraag: is de stamppot wel zo Hollands? Dat er een Vlaams woord voor bestaat alleen al zou op een bredere verspreiding van dit culinaire erfgoed kunnen duiden. Stoemp, noemen ze stamppot bezuiden Hazeldonk, een woord dat aankomt.

recept

Romige linguine met gemengde paddenstoelen, chorizo en peer

Van de welbekende kastanje champignons tot de onbekendere cantharel, de eetbare paddenstoel is een onbetwiste favoriet in een herfstig gerecht. Samen met de krachtige smaak van de chorizo, de frisheid van de peer en de smaakvolle saus is dit een ideaal gerecht voor een regenachtige herfstdag.

recept

Eendenborst salade met peer en wilde paddenstoelen

Ga eens aan de slag met wild en probeer deze heerlijke salade met eendenborst, gekaramelliseerde peer en wilde paddenstoelen. De eend smaakt echt heerlijk en met de salade zul je jouw gasten zeker verrassen. Het recept lijkt misschien moeilijk maar is eigenlijk vrij simpel dus zeker het proberen waard. Ga op jacht naar de ingrediënten en verwen jezelf en anderen met deze heerlijke salade!

Blog

Wegwijs in het paddenstoelenbos

Bij de herfst horen lange boswandelingen. En bij boswandelingen horen spannende verrassingen. Zoals de aanblik van een hert, een wild zwijn of, niet in de laatste plaats, een groepje eetbare paddenstoelen. Maar mag je die laatste ook mee naar huis nemen? Ja, mits. Het plukken ervan wordt in Nederland oogluikend toegestaan, zolang het voor eigen gebruik en dus in bescheiden hoeveelheden is. En zolang ook je de paddenstoelen ontziet die op de 'rode lijst' (zie Wikipedia) staan.

Blog

Oktober-wijnmaand. Kies je voor traditie of een blind date?

Wijnliefhebbers denken zoals iedereen wel weet in wijnjaren, maar ze kennen ook een belangrijke wijnmáánd. Weet ook bijna iedereen: dat is natuurlijk oktober. De maand die in veel Europese, wijn producerende landen in het teken staat van de oogst. De verwachtingen van de pluk van 2015 in wijnland-nummer-één Frankrijk zijn overwegend gunstig. Volgens schattingen produceren de Fransen er dit jaar 46,5 miljoen hectoliter wijn van. Dat is weliswaar een miniem beetje minder (1 procent) dan in 2014. Maar daar staat tegenover dat de kwaliteit van deze nieuwe jaargang volgens kenners hoogstwaarschijnlijk uitstekend zal zijn.

Nieuws

De Tijdtrap in de Markthal wint de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie!

De Tijdtrap in de Markthal is de glorieuze winnaar van de Prijs der Nederlandse Publieksarcheologie. Na een heuse nek-aan-nek-race tussen dit Rotterdamse initiatief en concurrent Nijmegen Graaft! trok de attractie in de Maasstad aan het langste eind. ,,Een bekroning op ons werk,'' juicht archeoloog Ton Guiran van Bureau Oudheidskundig Onderzoek Rotterdam (BOOR).

Blog

Het is het hele jaar door wildseizoen (maar nu helemaal)

Bij het woord ‘wildseizoen’ bekruipen ons romantische gedachten aan herfstachtige bossen of berijpte akkers — in elk geval is de associatie die met de tijd van het jaar waarin de avonden steeds langer worden en we ons klaar maken voor de feestdagen.

recept

Rijkgevulde courgetti

Zin in spaghetti, maar passen de koolhydraten even niet in je schema? Probeer dan eens courgetti!

Nieuws

Zestiende-eeuws diner met thema ‘Aan tafel met Pieter Aertsen’

De Tijdtrap organiseert een leuk uniek evenement samen met De Wereld van Smaak op zaterdag 12 september : een zestiende-eeuws diner. Het thema is 'Aan tafel met Pieter Aertsen'. Tegelijk hiermee opent ook een pop-up tentoonstelling op niveau -2 van De Tijdtrap in de Markthal.

recept

Back-to-school fruit snacks

De zomervakantie is helaas al weer voorbij. Volgende week staan de meesters en juffen alle kinderen op het schoolplein op te wachten, want de scholen gaan weer beginnen! En hoe begin je het schooljaar nou leuker dan met deze vijf creatieve back to school fruit snacks?

Blog

Broodtrommeltje-gezond

Het schooljaar is weer begonnen. Natuurlijk horen daar ook weer nieuwe goede voornemens bij. Zoals zo veel mogelijk samen ontbijten voordat je kinderen de deur uit gaan, en daar ook de tijd voor nemen. Het aan ze meegeven van een gezond lunchpakketje hoort er eveneens bij.

Blog

Oogsttijd: er is volop Hollands fruit, dus doe er je voordeel mee

Of het ooit wetenschappelijk onderzocht is weten we niet, maar zelf zijn we ervan overtuigd dat ook augustus voor heel veel Nederlanders een maand is die in het teken staat van goede voornemens. Net als na kerst nemen we ons direct na de zomervakantie toch opnieuw weer met z’n allen voor om gezonder te gaan leven en eten - ja toch? Mooi, welkom bij de club dan!

recept

Zomerse Seafood Stoof

Weer of geen weer, we halen de zomer gewoon in huis met bijvoorbeeld deze heerlijke zomerse seafood stoof! Alleen al door de geur van de chorizo die gebakken werd tijdens het koken deed ons met een glimlach terug denken aan Portugal.

Blog

Het onvergetelijke gerecht dat je at op dat terras aan zee…

… maak je nu net zo makkelijk thuis. Je hebt op dat buitenlands terras met uitzicht op de ondergaande zon boven die azuurblauwe zee misschien het gerecht gegeten dat je maar niet uit je gedachten krijgt. Die zon en zee denk je er maar bij, maar dat gerecht maken we toch gewoon hier?

Blog

Louis van Gaal zei nog zo: goed drinken.

Was het niet de grote Louis van Gaal die niet alleen zijn voetballers, maar daarmee ook ons het advies gaf om altijd goed te drinken? Ja, dat was de oud-bondscoach, vorig jaar tijdens het WK waarop Oranje het zo ver bracht. Want het was warm en als het warm is en je moet een flinke inspanning leveren, verliest je lichaam veel vocht. Dus drinken was het advies. Gelukkig hadden wij, televisiekijkers, meer keuze dan de spelers die zich, althans vóór de wedstrijden, moesten beperken tot water en fris

Blog

Haring: zo Hollands als Rembrandt, molens en Johan Cruyff

In welk buitenland je ook vakantie viert, altijd komt de onvermijdelijke vraag waar je vandaan komt. Dus zeg je: ‘Holland. Het land van Rembrandt, molens, Cruyff en Hollandse Nieuwe.’ Dat van Rembrandt, molens en Cruyff is meteen duidelijk, Hollandse Nieuwe vergt meestal enige uitleg.

Blog

Lente: het barbecuefeest kan beginnen

Oké, het zal niet op elke klant van toepassing zijn, maar helemaal bezijden de waarheid is het waarschijnlijk ook niet: in een tuincentrum zul je de mannen dit seizoen gemiddeld wat vaker zien rondhangen op de barbecue-afdeling.

Blog

Ontdek de slowjuicer in jezelf!

Ontbijten met een versgeperst glaasje pure gezondheid: er is geen energiekere start van je dag denkbaar. Je voelt de boost direct!