Blog

Evenement

Verstival

Van 25 t/m 28 mei is het Verstival in de Markthal! Verstival is een evenement in de Markthal tijdens Stadsfestival op z’n Rotterdams. Een extra lang weekend vol heerlijk eten en vers talent. Klik op dit bericht voor meer informatie.

Blog

Onze tips voor een gezellige kersttafel

Wat is gezelliger dan met je liefsten aan een feestelijk gedekte tafel Kerst te vieren? Toch kun je tegen de voorbereidingen opzien, want er komt natuurlijk wat bij kijken. Om het u gemakkelijker te maken hebben we een aantal tips op een rijtje gezet!

Blog

No waste: maak van uw kliekjes een soepzooitje

Kliekjes in de koelkast? Weggooien doen we niet, want er wordt al te veel voedsel weggegooid. Het is ook helemaal niet nodig, want met restjes kun je nog heel veel doen. Een ragout maken, bijvoorbeeld, of een salade. Of soep!

recept

Salade Caprese

De ingrediënten van deze bekende salade vertegenwoordigen de kleuren van de Italiaanse vlag en zijn natuurlijk van Italiaanse oorsprong.

recept

Fruitige Tiramisu

Kinderen vinden dit een heerlijk toetje dat ze makkelijk zelf kunnen maken!

recept

Provençaalse Dorade

Een heerlijk zomers gerecht met veel Mediterrane groenten en een krokant op de huid gebakken visje.

recept

Kip in paprikasaus

Deze paprikasaus is een variant op zelfgemaakte tomatenketchup. Makkelijk te maken en erg smaakvol! Zorg wel dat de azijn goed verdampt is.

recept

Entrecote met chimichurri

Deze van oorsprong Argentijnse saus/marinade kun je heel goed bewaren in een weckpot, schenk er dan wat extra olie op! Bewaar in de koelkast.

recept

Dadelkoekjes

Homemade Marokkaanse koekjes, een feestje om dit samen met de kinderen te maken.

recept

BananenKokoscake

Een overheerlijke cake zonder eieren. Gebruik bij voorkeur iets bruin gekleurde bananen; deze smaken nog beter in deze cake.

recept

Caesar salade met gegrilde tonijn

Ceasar’s salade met gegrilde tonijn Géén keizerlijke salade, maar gewoon genoemd naar Ceasar Cardini (1896 – 1956) uit San Diego.

recept

Broodje Pulled Pork met Ayvar

Broodje Pulled Pork met Ayvar Deze heerlijke pikante saus is gemaakt van geroosterde rode paprika’s, een delicatesse uit de Balkan

recept

American fried chicken

American fried chicken Hoe leuk om dit samen met de kinderen te maken! Maak een dubbele portie en vries ze in.

Blog

De Aziatische keuken verovert Nederland

Hoera, de Aziaten komen. De Chinezen en hun restaurants kenden we uiteraard al. Maar nu volgen in hoog tempo ook de Thai, de Japanners, de Mongoliërs en de Vietnamezen.

recept

Salade van makreel en speltpasta

Deze vette vis vol vitaminen en voedingsstoffen combineert heerlijk met de lichte salade-ingrediënten en voedzame speltpasta. Een volledige en gezonde maaltijd!

recept

Geroosterde mediterrane bloemkool

Een warme lentemaaltijd waarvan we spontaan zin krijgen in reizen naar landen rond de Middellandse Zee, met haar heerlijke klimaat en lange, zonnige stranden.

recept

Snelle Tjap Tjoy

Dit heerlijke verse ‘Chinese’ gerecht tover je zo op tafel!

Blog

Eettrend van 2016: koken met vis uit blik

Bij ons in huis prijken ze op verschillende plekjes in de keuken: de kleurrijke conservenblikjes die we als souvenier meenamen van onze vakanties in Zuid-Europa of die we in de Markthal bij de Portugese kraam van Surita Dwarkasing van Adega Food and Wine hebben gekocht.

Blog

Hoe je ook een puberzoon aan de boerenkool krijgt

Of het nou gaat om sushi, Sint Jacobsschelpen, lever of garnalen: de opvoeding van onze kinderen heeft in zoverre zin gehad dat ze zulk 'raar eten' ondertussen allemaal best lusten. Daar zijn we als ouders aardig trots op, en er zitten natuurlijk ook veel praktische voordelen aan: het heeft onze mogelijkheden enorm verruimd om in restaurants te gaan eten die nou eens géén frites, hamburgers en appelmoes op de kaart hebben.

recept

Bietjesstampot

Bietjes worden in Rotterdam kroten genoemd, dus eigenlijk: krotenstamppot.

recept

Winterse pizza

Deze variant op de ‘gewone’ pizza is snel gemaakt en erg lekker. Variëren met de topping is erg makkelijk voeg toe wat je lekker vindt.

recept

Gefrituurde garnalenflensjes Pangsit Goreng

Wantandeeg, wat is dat eigenlijk?.. Vierkante, gelige deegvelletjes gemaakt van bloem, ei en zout. Na het koken wordt de deeg doorschijnend, glad en soepel. Traditioneel wordt Wantandeeg gebruikt om Chinese dumplings te bereiden, ook ‘gyoza’ genoemd.

recept

Szechuan Ma Po Tofu

Ma po tofu is één van de bekendste gerechten uit de provincie Sichuan, China. Het gerecht is zo populair dat het ook bij veel Chinese restaurants in Nederland op de kaart staat. Een goede ma po tofu smaakt scherp door de chilibonensaus, de tong wordt geprikkeld door de Szechuanpeper met puddingzachte, verse tofu en geruld gehakt. Een echte klassieker en populair in de Chinese, culinaire wereld.

Blog

Bierdrinkers kiezen steeds meer voor speciaalbier

Het eerste biertje werd zo’n 6500 jaar geleden door een liefhebber aan de dorstige lippen gezet. Dat moet in Mesopotamië zijn geweest, het vruchtbare land tussen de Eufraat en de Tigris. Ook in het oude Egypte wisten ze bier op waarde te schatten. De oudste bierrecepten stammen van zes millennia geleden. In die tijd waren bierbrouwers nog niet verplicht om hun klanten voor te houden om weliswaar te genieten, maar met mate te drinken.

Blog

Weer oliebollen met oud & nieuw? Of dit keer toch maar iets heel anders?

In Nederland kennen we slechts een paar culinaire kersttradities (kalkoen, braadstuk, wild, fondue), en typisch van eigen bodem kun je die natuurlijk niet noemen. Maar als het gaat om bijzondere gebruiken rond oud & nieuw onderscheiden we ons wel degelijk van de rest van de mensheid. Want, jawel, wij eten hier dan met z'n allen oliebollen. Die bijzondere gewoonte van ons valt wereldwijd trouwens wel op hoor. Hij wordt vermeld in alle 'Wat-eten-ze-tijdens-de-feestdagen-in...?'-lijstjes die je in deze tijd van het jaar online kunt vinden.

Blog

Wat zetten we met kerst op tafel? En wat doen ze elders?

Kerstmis valt dit jaar op vrijdag en zaterdag, zodat ons een lekker lang weekend voor de boeg staat waarop we ons nu al kunnen verheugen. De vraag: wat doen we met (schoon)vader en (schoon)moeder? hebben we in september of nóg eerder al tot een bevredigend antwoord gebracht, we moeten ons nu zo langzamerhand gaan afvragen wat we gaan koken.

Blog

Hoe Hollands is de stamppot? Helemaal niet, eigenlijk..

Bestaat er iets oerder-Hollands dan stamppot? Ho even! Eerst de vraag: is de stamppot wel zo Hollands? Dat er een Vlaams woord voor bestaat alleen al zou op een bredere verspreiding van dit culinaire erfgoed kunnen duiden. Stoemp, noemen ze stamppot bezuiden Hazeldonk, een woord dat aankomt.

recept

Romige linguine met gemengde paddenstoelen, chorizo en peer

Van de welbekende kastanje champignons tot de onbekendere cantharel, de eetbare paddenstoel is een onbetwiste favoriet in een herfstig gerecht. Samen met de krachtige smaak van de chorizo, de frisheid van de peer en de smaakvolle saus is dit een ideaal gerecht voor een regenachtige herfstdag.

recept

Eendenborst salade met peer en wilde paddenstoelen

Ga eens aan de slag met wild en probeer deze heerlijke salade met eendenborst, gekaramelliseerde peer en wilde paddenstoelen. De eend smaakt echt heerlijk en met de salade zul je jouw gasten zeker verrassen. Het recept lijkt misschien moeilijk maar is eigenlijk vrij simpel dus zeker het proberen waard. Ga op jacht naar de ingrediënten en verwen jezelf en anderen met deze heerlijke salade!

Blog

Wegwijs in het paddenstoelenbos

Bij de herfst horen lange boswandelingen. En bij boswandelingen horen spannende verrassingen. Zoals de aanblik van een hert, een wild zwijn of, niet in de laatste plaats, een groepje eetbare paddenstoelen. Maar mag je die laatste ook mee naar huis nemen? Ja, mits. Het plukken ervan wordt in Nederland oogluikend toegestaan, zolang het voor eigen gebruik en dus in bescheiden hoeveelheden is. En zolang ook je de paddenstoelen ontziet die op de 'rode lijst' (zie Wikipedia) staan.

Blog

Oktober-wijnmaand. Kies je voor traditie of een blind date?

Wijnliefhebbers denken zoals iedereen wel weet in wijnjaren, maar ze kennen ook een belangrijke wijnmáánd. Weet ook bijna iedereen: dat is natuurlijk oktober. De maand die in veel Europese, wijn producerende landen in het teken staat van de oogst. De verwachtingen van de pluk van 2015 in wijnland-nummer-één Frankrijk zijn overwegend gunstig. Volgens schattingen produceren de Fransen er dit jaar 46,5 miljoen hectoliter wijn van. Dat is weliswaar een miniem beetje minder (1 procent) dan in 2014. Maar daar staat tegenover dat de kwaliteit van deze nieuwe jaargang volgens kenners hoogstwaarschijnlijk uitstekend zal zijn.

Blog

Het is het hele jaar door wildseizoen (maar nu helemaal)

Bij het woord ‘wildseizoen’ bekruipen ons romantische gedachten aan herfstachtige bossen of berijpte akkers — in elk geval is de associatie die met de tijd van het jaar waarin de avonden steeds langer worden en we ons klaar maken voor de feestdagen.

recept

Rijkgevulde courgetti

Zin in spaghetti, maar passen de koolhydraten even niet in je schema? Probeer dan eens courgetti!

recept

Back-to-school fruit snacks

De zomervakantie is helaas al weer voorbij. Volgende week staan de meesters en juffen alle kinderen op het schoolplein op te wachten, want de scholen gaan weer beginnen! En hoe begin je het schooljaar nou leuker dan met deze vijf creatieve back to school fruit snacks?

Blog

Broodtrommeltje-gezond

Het schooljaar is weer begonnen. Natuurlijk horen daar ook weer nieuwe goede voornemens bij. Zoals zo veel mogelijk samen ontbijten voordat je kinderen de deur uit gaan, en daar ook de tijd voor nemen. Het aan ze meegeven van een gezond lunchpakketje hoort er eveneens bij.

Blog

Oogsttijd: er is volop Hollands fruit, dus doe er je voordeel mee

Of het ooit wetenschappelijk onderzocht is weten we niet, maar zelf zijn we ervan overtuigd dat ook augustus voor heel veel Nederlanders een maand is die in het teken staat van goede voornemens. Net als na kerst nemen we ons direct na de zomervakantie toch opnieuw weer met z’n allen voor om gezonder te gaan leven en eten - ja toch? Mooi, welkom bij de club dan!

recept

Zomerse Seafood Stoof

Weer of geen weer, we halen de zomer gewoon in huis met bijvoorbeeld deze heerlijke zomerse seafood stoof! Alleen al door de geur van de chorizo die gebakken werd tijdens het koken deed ons met een glimlach terug denken aan Portugal.

Blog

Het onvergetelijke gerecht dat je at op dat terras aan zee…

… maak je nu net zo makkelijk thuis. Je hebt op dat buitenlands terras met uitzicht op de ondergaande zon boven die azuurblauwe zee misschien het gerecht gegeten dat je maar niet uit je gedachten krijgt. Die zon en zee denk je er maar bij, maar dat gerecht maken we toch gewoon hier?

Blog

Louis van Gaal zei nog zo: goed drinken.

Was het niet de grote Louis van Gaal die niet alleen zijn voetballers, maar daarmee ook ons het advies gaf om altijd goed te drinken? Ja, dat was de oud-bondscoach, vorig jaar tijdens het WK waarop Oranje het zo ver bracht. Want het was warm en als het warm is en je moet een flinke inspanning leveren, verliest je lichaam veel vocht. Dus drinken was het advies. Gelukkig hadden wij, televisiekijkers, meer keuze dan de spelers die zich, althans vóór de wedstrijden, moesten beperken tot water en fris

Blog

Haring: zo Hollands als Rembrandt, molens en Johan Cruyff

In welk buitenland je ook vakantie viert, altijd komt de onvermijdelijke vraag waar je vandaan komt. Dus zeg je: ‘Holland. Het land van Rembrandt, molens, Cruyff en Hollandse Nieuwe.’ Dat van Rembrandt, molens en Cruyff is meteen duidelijk, Hollandse Nieuwe vergt meestal enige uitleg.

Blog

Lente: het barbecuefeest kan beginnen

Oké, het zal niet op elke klant van toepassing zijn, maar helemaal bezijden de waarheid is het waarschijnlijk ook niet: in een tuincentrum zul je de mannen dit seizoen gemiddeld wat vaker zien rondhangen op de barbecue-afdeling.

Blog

Ontdek de slowjuicer in jezelf!

Ontbijten met een versgeperst glaasje pure gezondheid: er is geen energiekere start van je dag denkbaar. Je voelt de boost direct!

recept

Vitaminebom: Quinoa sushi

Wie eens voor een andere variatie op de normale sushi wil gaan, moet zeker eens quinoa sushi proberen!

recept

Kip Moambe – De Nationale schotel van Congo a la Markthal

De letterlijke vertaling van moambe is ‘acht’. In dit geval acht ingrediënten die de nationale schotel van Congo. Niet alle originele ingrediënten zijn in de Markthal (en zelfs in Nederland) verkrijgbaar. De speciale Moambe-saus wordt gemaakt van noten uit de Afrikaanse palmboom maar Congolezen in het westen behelpen zich vaak met pinda’s, die ze roosteren en fijnmalen.

recept

Markthal Tilapia met paprika, courgette in spinazie-pindasaus

Een smaakvol gerecht met verschillende soort ingrediënten, van zoute vis tot pittige kruiden en van verse groenten tot stukjes noot. Dit gerecht is een feestje van smaken! Blijdorp tipt de VISwijzer, deze handige app helpt u bij het maken van de juiste viskeuze.

recept

Groente fijnproefschotel – Voor de vegetarische fijnproever

De okapi is een echte fijnproever. Hij is gek op verschillende blaadjes, waar hij met zijn lange tong makkelijk bij kan. Ook eet hij graag paddestoelen en kruiden. Voor de echte fijnproevers onder ons hebben wij en heerlijke groenteschotel uit Congo, het geboorteland van de okapi!

Blog

Koolhydraten stapelen en dan de Marathon lopen

Zondag 12 april verandert Rotterdam weer in een hardloop walhalla. Dan vindt namelijk de 35e editie van de Rotterdam Marathon plaats. Met welke voeding bereid je je hierop voor? Lees meer...

Blog

Proef de lente met lam!

Dankzij moderne foktechnieken en de import uit andere werelddelen kunnen we tegenwoordig het hele jaar door lamsvlees eten. Desondanks beschouwen we het toch nog steeds als een echt lenteproduct. Of nog preciezer: als een culinaire specialiteit die bij het paasfeest hoort.

Blog

De tijd is rijp voor je eigen moestuin

Wat is er leuker dan zelf groenten kweken? Ze opeten natuurlijk! Kennelijk appelleert het idee om met je handen in de aarde te wroeten, groene vingers of niet, aan een oergevoel en is de tijd nu rijp om aan dat oergevoel toe te geven. Want ineens zie je het overal om je heen.

Blog

Pasen: heel de wereld zit aan de feesttafel

De paashaas, de met gele linten versierde paastak, het paasbrood en niet te vergeten het (beschilderde) paaseitje: ze horen er begin april natuurlijk weer allemaal bij als we aan de ontbijt- of brunchtafel de bijbelse herrijzenis van Jezus vieren.

Algemeen

Wil jij je mening delen?

Voor ons is het van groot belang te weten wat er leeft onder de bezoekers van de Markthal. Daarom zijn wij erg benieuwd naar jouw mening!

recept

Saffraancouscous met Barramundifilet

In de Markthal is veel lekkers te koop. Maar wat maak je hier mee? Wat dacht je van deze heerlijke saffraancouscous met barramundifilet? Alle ingrediënten zijn te vinden in de Markthal.

Inspiratie

Horeca in de Markthal: BasQ Kitchen

Bij BasQ Kitchen kan je dagelijks van 10.00 tot 23.00u (zondag's vanaf 12.00) genieten van de heerlijke Baskische gastronomie.

Inspiratie

Valentijnstip: Cadeautjes uit de Markthal

Het is weer bijna tijd voor Valentijnsdag! Tijd om uw geliefde lekker in de watten te leggen, en misschien wel een leuk bijbehorend Valentijns cadeautje te kopen. In de Markthal kunt u niet alleen terecht voor verse producten, maar ook voor allerlei leuke Valentijns cadeautjes!

Inspiratie

Valentijnstip: een diner voor twee

Liefde gaat door de maag, dus waar kunt u Valentijnsdag beter vieren dan in de Markthal? Speciaal voor u zetten we de leukste Valentijnsdiner-ideeën op een rijtje om deze dag zo lekker mogelijk te vieren samen met uw geliefde.

Blog

Geslaagd bezoek Mark Rutte aan Markthal

Niemand minder dan minister-president Mark Rutte is afgelopen maandag te gast geweest in de Markthal. Bij De Wereld van Smaak werd hem de groeiagenda ‘Kansrijk’ gepresenteerd.

Blog

And the winners are…

In de maand december kon je dagelijks genieten van heerlijke acties van diverse ondernemers. Naast de acties zijn er ook een aantal wedstrijden geweest om mooie prijzen te winnen. De winnaars zijn bekend en hebben hun prijzen opgehaald.

Algemeen

Markthal Adventskalender

De decembermaand staat in het teken van lekkers en cadeautjes. Met een heerlijk nostalgische adventskalender telt de Markthal de dagen af richting Kerst.

Algemeen

Goed eten, elke dag! Ook in 2015

Na de drukbezochte weken in december heeft de Markthal sinds de opening op 1 oktober jl, al ruim 2,7 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Het nieuwe jaar in de Markthal begint direct goed met een aantal nieuwe restaurants, bars en marktkramen.

Algemeen

Oh kom maar eens kijken…

Uiteraard bezoekt Sinterklaas ook het leukste cadeau dat Rotterdam zichzelf heeft gegeven: de Markthal. Op woensdag 3 december komt hij naar de Markthal.

Algemeen

1 miljoen bezoekers

Slechts drie weken na de opening verwelkomde de Markthal in Rotterdam vrijdagochtend al zijn miljoenste bezoeker.

Algemeen

Instagrammers in de #Markthal

Instagrammers zijn gek op de Markthal. Een kleine greep uit de ruim 7000 foto's die er binnen 3 weken gedeeld werden.

Algemeen

Goed eten volgens Marnix Benschop

'Mooiste eetervaring? Een paar jaar geleden vierde ik mijn verjaardag in Amsterdam tijdens het Film Food Festival. Daarna uitgebreid met vrienden en personeel aan tafel.'

Algemeen

Goed eten volgens Nora van Rijswijk

'Eten, zo lekker en gezond mogelijk. Verse groenten, lekkere vis en biologisch vlees. Ik wil geen ‘ongevraagde’ dingen in m’n eten.'

Algemeen

We zijn open!

Feest! Hare Majesteit Koningin Maxima heeft op 1 oktober de Markthal officieel geopend! Nu kan iedereen genieten van de eerste overdekte foodmarkt van Nederland, met 96 kramen en 20 winkels en restaurants met een ongekend aanbod aan goed eten.

Algemeen

Goed eten volgens Valerie Kuster

'Ooit zat ik op een drijvend platform, midden op een meer in Zanzibar. Wat de vissers om ons heen vingen, werd meteen klaar gemaakt. Dat vergeet je nooit meer.'

Algemeen

Goed eten volgens Kay van Mourik

'Pindakaas lijkt oer-Hollands, maar die pinda's komen van ver. Juist, die worden door zeemannen hier naar Rotterdam gebracht.'